"ЛАЗАРИЦЕ" У Г.МЕЂУРОВУ-ЗНАЧАЈАН ДОГАЂАЈ У КУЛТУРИ
4.04.2015

"ЛАЗАРИЦЕ" У Г.МЕЂУРОВУ-ЗНАЧАЈАН ДОГАЂАЈ У КУЛТУРИ

Горње Међурово и дом Тонија и Јасне Илиески-седиште  Коњичког клуба „Нониус“, протеклог викенда били су центар дешавања туристичко-културне манифестације „ЛАЗАРИЦЕ“ 2015. По традицији, поводом великог хришћанског празника  "Лазареве суботе, седму годину за редом, окупила су се у овом делу Градске општине Палилула, која је и покровитељ манифестације, деца, њихови родитељи и гости из региона. Ове године било их је више од петстотина из Ниша, Сврљига, Дољевца.

Сунчано јутро отпочело је уз песму деце и обилазак становника Горњег Међурова, брањем цвећа и прављењем венчића. Гости су већ почели да пристижу, фолклорни ансамбли и солисти, учесници такмичења у припремању рибље чорбе.

Учеснике овогодишњих „ЛАЗАРИЦА“, представнике Војске Србије, организација цивилног друштва, поздравио је Милош Стојиљковић, члан Већа  Градске општине Палилула у Нишу. Он је истакао значај организовања ове манифестације, као подстицај за развој туризма али и са становишта очувања традиције и културе Српског народа.

Уметнички ансамбли, фолклорне групе и солисти из Ниша, Сврљига и Дољевца, успешно су забављали окупљене посетиоце. За то време, девет такмичарских екипа у припремању рибље чорбе, завршиле су свој посао. По оцени жирија најуспешнији су били представници општине Палилула. Друго место и медаље припале су групи грађана из насеља Расадник а треће ученицима Угоститељско туристичке школе у Нишу. Програм је завршен проглашењем  најлепшег Лазара и Лазарице, који су добили лепе поклоне организатора и покровитеља манифестације. Фото Д.Видојковић

 


 

КЦН::1 Информер – Лазарице